Skip to main content

Hur spelar man ett Escape Game?Hjälpsamma tips för nybörjare!

Aldrig spelat ett Escape Room? Här kommer lite tips och tricks för att hjälpa dig välja ditt första spel samt hur ni ska tänka för att klara ert allra första spel.

Val av ert första Escape Game

Det första vi rekommenderar är att ni väljer ett tema ni tycker låter mest intressant eller spännande att börja med. Välj något som både du och dem du ska spela med skulle vara något som passar er. Tänk på era intressen, vad ni gillar och vad ni inte gillar. Vill ni bli skrämda? Skulle det vara mer spännande att bryta ut ur ett låst rum, eller är blotta tanken på att vara inlåst skrämmande? Det bästa är att de flesta Escape Rooms idag har båda alternativen. I en del rum är man inlästa, så som i en fängelsecell och målet är att rymma, medan man i andra rum istället ska hitta något som ett specifikt objekt eller ett viktigt bevis.
Om ni redan är säkra på vad ni skulle vara intresserade av att testa så vet ni vilket tema som skulle vara det bästa att börja med.

Förståelse för regler och målet med Escape Games

När ni valt ett tema, bokat spelet och gör er redo för ert första spel är det minst lika viktigt att förstå meningen med spelet. Det är viktigt att ni är i god tid för ert första spel så att er spelledare har möjlighet att svara på alla era frågor i god tid. Spelledaren går också igenom viktiga tips och tricks som är värda att veta när ni väl börjar spela.

Kom ihåg att det flesta Escape Rooms också ska lösas med logik och är inte fysiskt krävande. Ni ska anstränga hjärnan och inte kroppen!

Att ha en förståelse för hur spelet funkar och vad målet är brukar vara den största hjälpen när ni spelar och fastnar. Att veta vart man ska kan hjälpa en när man eventuellt fastnar och tittar runt i rummet och på det man hittat för att förstå vad man kanske ska fokusera på härnäst för att komma till nästa steg. Att ställa gruppen frågorna “finns det något som inte öppnats än?” och “vad har vi inte använt?” brukar hjälpa rätt mycket. Och att förstå målet hjälper laget att hålla tempo och motivation uppe.

I Escape Rooms är vikten av att förstå regler och säkerhet också viktigt. Att veta vad man inte behöver fokusera på hjälper en att sålla bort sånt och istället fokusera på det som är viktigt. Så att veta och förstå reglerna som gäller för ert spel är viktigt.

När ni fastnar, utforska nya möjligheter

  • Börja med att leta efter ledtrådar ni kanske missat, kanske finns de gömda i en bok, under en madrass eller i ett redan öppnat skåp eller låda.
  • Titta runt i rummet och se om ni missat något lås, kodpanel eller liknande? Detta kanske måste öppnas upp innan ni tar er vidare. När ni vet vad ni behöver öppna är det oftast lättare att lista ut vad ni behöver ha för att få upp detta.
  • Dela era tankar, alla bemöter och förstår logik olika så genom att bolla idéer kanske ni kommer på något nytt. Försök tänka utanför boxen.
  • Försök förstå er på det ni inte använt, varför har rummet just denna sak.
  • Kom ihåg att samarbete är verkligen nyckeln till framgång i ett Escape Room
  • Om ni fastnar, försök fokusera på något annat en stund eller be om hjälp
  • Och sist men inte minst, kom ihåg att ha roligt, detta är det främsta målet med spelet.

Håll koll på tiden

De flesta Escape Rooms har en tidsgräns på 60 minuter. Att ha koll på tiden är därför otroligt viktigt, då en timme kommer att gå fortare än man kanske tror. Genom att hålla koll på tiden kan ni alltid också försöka att estimera när ni behöver be om hjälp. Om det ser ut som att ni har massa lås kvar och bara 30 minuter kvar på klockan så kanske det hjälper att be om en ledtråd för att komma vidare. Att nyttja hjälp eller ledtråds systemet tidigt är faktiskt en väldigt bra idé för nybörjare, då det ibland kan kännas oklart vart man ska börja någonstans. Att börja med att använda ledtrådssystemet tidigt hjälper laget att komma igång med hur man kanske ska tänka kring vissa pussel i rummet.

“The power of team work”

Samarbete är verkligen A och O, eller nyckeln till framgång i ett escape room. Genom att jobba tillsammans på att förstå och lösa de olika delarna av spelet så hjälps ni åt att samtala och teoretisera kring hur ni ska lösa pusslen och hur ni ska bemöta dessa. Att göra så, gör att ni kommer börja lösa pusslen mer effektivt och snabbare. Oavsett om du spelar med vänner, familj eller med kollegorna, kom ihåg att använda alla deltagare som en tillgång. Att spela ett Escape Room är minst lika roligt som fritidssyssla som en teambuildingaktivitet med jobbet.

Och sist men inte minst, ge inte upp!

Om tiden rinner ut och ni inte klarade er, ge inte upp. Alla rum och alla pussel passar inte alla deltagare logiskt. Om ni inte klarade det, ta det som en lärdom i vad ni kan göra annorlunda till nästa gång!

PanIQ Room Blog - Stockholm