Skip to main content

Escape Room magi: Att skapa era egna utmaningar!

Att försöka sig på att skapa ett eget Escape Room hemma kan vara en möjlighet för dig att arrangera något roligt för dina vänner eller familjemedlemmar. Ett Escape Room består av en serie med pussel och gåtor som skall lösas inom en specifik tidsram för att deltagarna ska kunna fly ett rum, avklara ett uppdrag eller hitta ett specifikt objekt.

Varför arrangera ett Escape Room hemma?

Att arrangera ett hemmagjort Escape Room kan vara speciellt roligt för familjer, familjer eller till och med kollegorna. Att spela spel tillsammans gör att man känner lagkänsla och samhörighet, något som kan uppskattas både privat och arbetsmässigt.

Ett Escape Room passar:

  • Födelsedagsfirandet av en vän eller familjemedlem
  • Kompishäng
  • Team building
  • Som en del av en roligt aktivitet tillsammans

Escape Rooms är ett sätt att utforska olika scenarion och historier på. De är designade för att förhöja problemlösningsförmågan, kommunikation och samarbetet. Dock så kan de också upplevas stressfyllda så alla Escape Room aktiviteter kanske inte passar alla när man besöker ett Escape Room företag.

Då är ett hemmagjort Escape Room kanske ett bättre alternativ.

Vilka förberedelser behövs inför att organisera ett Escape Room hemma?

Det första steget är att sätta målet med spelet. För att göra detta kan man till exempel ställa sig själv några väsentliga frågor:

Ska de hitta något som är försvunnet?

Ska de upptäcka en stor hemlighet?

Finns det en fiende som spelarna arbetar mot?

Det är också en fördel att inte försöka blanda in för mycket, i alla fall inte vid det första försöket, hur som helst så behöver storyn du bestämmer dig för vara viktigt nog att spelarna vill delta i spelet så att ingen känner sig uttråkad i processen. Försök att involvera ditt och deltagarnas intressen.

Förbered spelet med detaljer som spelarna känner igen och kommer glädjas av att hitta. Desto bättre förberedelse, desto mer kommer spelarna njuta av upplevelsen.

Använd olika typer av logiska gåtor och problem som kräver olika förmågor för att utmana deltagarna och få spelet att kännas genomtänkt och speciellt. Om pusslerna också är tematiska är det en extra bonus för att spelarna ska känna den röda tråden genom spelet.

Kom också ihåg att testa att lösningarna funkar innan du bjuder in till spel, så att pusslet funkar så som du tänkt att de ska fungera. Om du känner att deltagarna klarar av tidspressen så glöm inte att också sätta en timer så att spelarna har koll på hur lång tid de har kvar innan de ska vara klara med sitt uppdrag.

Viktiga detaljer

Vissa detaljer är viktiga vid spelandet av ett Escape Room spel.

Spelytan: Se till att spelet eller spelen har tillräckligt med yta för att deltagarna ska kunna röra sig fritt utan trängsel.

Uppgifter: Se till att pusslena är utmanande och att spelarna måste tänka vad lösningen ska vara och kanske inte veta direkt hur man löser något. Men de ska inte heller vara helt omöjliga

Kommunikation: Eftersom en av de viktigaste delarna av ett Escape Room är att kommunicera så måste det finnas möjlighet för deltagarna att kommunicera och jobba tillsammans utan större hinder för att klara sig.

Eventuella säkerhetsåtgärder

Sist men inte minst så är det viktigt att se till att spelet inte innehåller något farligt eller skadligt eller något så pass ömtåligt att de går sönder om det inte hanteras varsamt. För mycket prylar eller saker kan skapa mer oreda än struktur för spelet, och också göra städningen efteråt värre.

Så om du vill arrangera ett Escape Room hemma så har du nu lite tips på hur man kan göra.

PanIQ Room Blog - Stockholm