Skip to main content

HISTORIA OCH UTVECKLING AV ESACPE ROOMS: FRÅN ONLINE-SPEL TILL VERKLIGA ÄVENTYR

Escape-spel har blivit allt mer populära nuförtiden, och fungerar som ett utmärkt val som rekreations- och teambuilding-aktivitet. Escape room-aktiviteter väljs ofta till svensexor och svensexor samt födelsedagar. Vängrupper väljer ofta denna typ av aktivitet på jakt efter ett spännande äventyr. Men var kommer escape room-spel ifrån?

Ursprunget till Escape Rooms

Escape-spelets utveckling går tillbaka till datorspel. Escape-spelens historia började 1980 med introduktionen av Mystery House, ett spel där spelare var tvungna att söka efter smycken i ett hus. Men istället för att hitta smyckena befann sig spelarna i en skrämmande miljö, och historien blev mer komplex. Spelet blev en stor framgång och köptes så småningom av IBM, vilket ledde till att de grundande medlemmarna etablerade den första escape game startupen. IBM såg potentialen i spelet och släppte Kings Quest på marknaden där spelare kunde lösa mysterier i en tredimensionell värld. År 1998 hade flera liknande onlinespel utvecklats. Det första utrymningsrummet skapades i Silicon Valley 2006. Till en början valdes industribyggnader, nöjesparker eller arenor som platser. Strax efter, 2007, öppnade Japan sitt första escape room och hämtade tydligt inspiration från datorbaserade escape-spel. Escape rooms blev också populära i San Francisco, där Agatha Christies romaner fungerade som inspiration för spelet. Senare öppnades utrymningsrum på olika platser i Europa, även i Sverige.

Hur skapas rummen?

För att uppnå den optimala upplevelsen studerar skaparna varje rum noggrant. Gästerna måste ha trevligt, så rummen testas ofta innan de öppnas för allmänheten. Huvudmålet är att ge flyktentusiaster en positiv och minnesvärd upplevelse.

Vad händer under en riktig flyktspelupplevelse?

Under spelets gång stöter spelare på logiska pussel som de måste lösa inom en viss tidsram. På grund av hastigheten och den stressiga situationen ökar pulsen, och spelarna blir helt fördjupade i utmaningarna. Spelet stärker lagarbetet och genom kollektivt tänkande kan spelarna fly från rummet. Problemlösningsförmåga och kompromisser kan hjälpa till att uppnå ett framgångsrikt resultat. I slutändan ger känslan av framgång en varaktig upplevelse för alla. Spelare kan välja mellan en mängd olika utrymningsrum med olika teman. PanIQ Escape Room Stockholm erbjuder många spännande rum för entusiaster, där du kan befinna dig på mentalsjukhus eller delta i en fängelseuppehåll. Ta en titt runt och se vilka andra rum som väntar på dig!

Escape-rummens historia är sammanflätad med datorteknik och återvänder nu till den med framväxten av förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR). I 3D-verkligheten kan användare fritt röra sig, flyta och manipulera sin miljö. Vi är nyfikna på att se hur escape room-spel kommer att fortsätta att utvecklas i framtiden. Men tills dess, låt spelen börja!

PanIQ Room Blog - Stockholm