Skip to main content

LÄRA GENOM LEKEN: DET DOLDA UTBILDNINGS VÄRDET AV ESCAPE ROOM

Från en ung ålder växer vi upp med att spendera mycket tid på att spela. Genom lek kan vi lära oss verkliga situationer. Handlingar, livssituationer och deras lösningar. Eftersom detta inlärningsmönster blir inarbetat tidigt i livet, ger en lekfull undervisningsmetod en lättare inlärning möjlighet senare i livet, även som vuxen.

Breakout-rum som interaktiva lärverktyg

Ett genomtänkt lekrum kan utformas och byggas på ett sådant sätt att det kan användas specifikt för utbildningsändamål. Dess interaktiva processer kan syfta till att utveckla en färdighet. Pedagoger använder ofta lekfulla lösningar i utbildningssyfte. Inte bara i barndomen, utan också i vuxenutbildningen.

Teori och principer för lekfullt lärande

Lek som en lärandeprocess är föremål för många olika teorier. När det gäller tillvägagångssätt kan vi skilja mellan fysiska, instinktiva, psykologiska, estetiska etc teorier om lek. Faktum är att var och en av dessa former är baserad på idén att kroppen och sinnet slappnar av under leken, vilket gör den mer öppen och mottaglig för att lära sig nya färdigheter.

Utveckla färdigheter och kompetenser genom utrymningsrum

De sekventiella processerna i lekrummen ger en tillräcklig mängd uppgifter för de inblandade spelarna. Varje uppgift kräver någon form av kunskap. Utan det fastnar processen. Det utmanar därför spelaren att lösa problemet. Processen att lösa lär ut nya saker som spelaren kommer ihåg senare.

Värdet av aktivt deltagande och praktisk erfarenhet

Under spel är det viktigt att alla lagmedlemmar deltar på ett lämpligt sätt. När allt kommer omkring är självupplevelse – oavsett om det är din egen lösning eller hur andra visar dig – det bästa sättet att registrera lärande.

Värdena för erfarenhetsbaserat lärande

Erfarenheternas bidrag till hållbart lärande

Psykologer har visat att kompetenser som individer upplever som sina egna upplevelser är djupare inbäddade i minnet än om de hade läst, sett eller hört dem. Att lösa vissa uppgifter kan få dig att må bra med dig själv. Det är denna trevliga upplevelse som gör själva uppgiften och dess lösning minnesvärd och på lång sikt minnesvärd.

Utveckla kreativ problemlösning och kritiskt tänkande

I många fall har stressiga situationer en motiverande effekt på tänkandet. Det kan vara en intensiv problemlösnings stimulans för alla som står inför en svår uppgift. Det är en påtvingad situation, men den kan vara extremt användbar och produktiv.

Möjligheter till tvärvetenskapligt lärande

Problemlösningsprocessen i grupprummen handlar inte bara om att lösa många olika sorters problem. I de flesta fall kräver det olika kompetenser från deltagarna. Det är här teammedlemmarnas olika kompetenser kan komma till nytta.

Samarbetets och gruppdynamikens roll i multidisciplinärt lärande

Teammedlemmar får uppleva varandras lösningar genom gemensam problemlösning. De kan också lära sig dem direkt genom att se dem i första hand och använda dem på samma sätt senare.

Modellera livssituationer och verkliga upplevelser

Spelen är baserade på verkliga situationer. Det här är utmärkta simuleringar av livssituationer som vi ofta möter. På så sätt kommer vi att kunna lösa de problem vi upplever i spelet på liknande sätt i våra liv.

Det är inte bara roligt att spela escape room-spel, det är ett mycket givande sätt att spendera din tid på.

PanIQ Room Blog - Stockholm