Skip to main content

PSYKOLOGIN OM ESCAPE ROOMS: VARFÖR VI NJUTER AV ATT LÅSA SIG IN OCH LÖSA PUSSEL

Escape room-spel stimulerar inte bara våra sinnen utan har också en positiv inverkan på våra sociala relationer. Få fritidsaktiviteter för samman människor samtidigt som de utvecklar kognitiva förmågor. Varför skulle någon välja att bli inlåst och behöva fly inom en tidsgräns? Det finns en förklaring till detta, så låt oss utforska det!

Bygga team sammanhållning

Under ett teambuilding-evenemang är kollektivt tänkande, kreativitet och kommunikation med andra spelare avgörande. Vägen till att hitta lösningen innebär en punktlig lösning av logiska pussel och lagarbete. Uppgifterna är olika och kräver färdigheter som kanske inte är uppenbara i början av spelet.

Roller dyker upp

Allt eftersom tiden tickar iväg blir deltagarna mer och mer exalterade. När spelet fortskrider är det värt att observera rollerna som dyker upp inom gruppen när olika personligheter blir mer uppenbara. Escape-spel uppmuntrar till samarbete och arbete mot ett gemensamt mål. Tiden pressar på, kräver spontana idéer, och en mångfaldig grupp individer angående personligheter måste arbeta tillsammans för att fly rummet. Konflikter kan uppstå i ett så intensivt spel.

Hur påverkar escape room gruppen?

Kärnan i escape rooms ligger i att skapa en atmosfär för gemensamma upplevelser. Gemensamma ansträngningar för samman teammedlemmar och om de lyckas fly bildar de ett gemensamt minne. Efter rymningen kan deltagarna ge varandra feedback på uppgifterna och deras lösningar. Sammantaget, i slutet av spelet, blir vi mer sammankopplade och lär känna varandra bättre.

Escape Rooms psykologi

Flow

Atmosfären fängslar dig från första början. Rum med unika teman håller dig ständigt engagerad och fräschar upp dig fysiskt och mentalt. Det är alltid viktigt att hålla ett öga på tiden eftersom den flyger förbi snabbt under spelets gång.

Intensitet

Allas aktivitet är avgörande under hela spelet, vilket gör escape rooms till en aktiv fritidsaktivitet. Ändå känner deltagarna sig energiska under spelet eftersom upplevelsen av att hitta vägen ut är mentalt uppfriskande. Spänningen, som liknar ett barns, stannar kvar med dig till slutet av spelet.

Inspiration

Escape rooms inspirerar specifikt spelare, eftersom de kräver kreativt tänkande. Det gör att alla kan lämna sina vardagsbekymmer bakom sig och koncentrera sig på att lösa uppgifterna tillsammans. När någon har upplevt ett escape room-spel kommer de säkert att söka liknande upplevelser i framtiden.

Erfarenhet

Spelet kräver att vi löser komplexa uppgifter och trivs i en ny miljö. Temarummet fördjupar oss helt, och våra dolda förmågor kommer upp till ytan. I en miljö långt ifrån verkligheten kan teammedlemmar få nya erfarenheter.

Vem rekommenderas det för?

Escape rooms rekommenderas för alla som söker en spännande aktivitet. Om du tycker om att vara i andras sällskap och den känslan kombineras med äventyrs törst så är det dags att bege dig till ett escape room!

PanIQ Room Blog - Stockholm